Top

,, … Търговското споразумение за борба с фалшифицирането (от англ. The Anti-Counterfeiting Trade Agreement – ACTA) представлява многостранен международен договор, който цели да уреди и унифицира вече съществуващи международноправни норми за прилагане на правата върху интелектуалната собственост ...”

Лазерното маркиране е популярен начин за борба с фалшифициране на търговски марки и доказване на тяхната автентичност, като в същото време защитава вашия бизнес от тези нежелани събития.

Това е процес на трайно маркиране върху различни повърхности с фокусиран енергиен лъч. Възможност за маркиране на различни материали като:

  •  стомана
  • алуминий
  • неръждаема стомана
  • полимери и каучук
  • боядисани материали и др.

Често се използва за идентифициране на части и продукти с 2D баркодове (Data Matrix или QR ), буквено-цифрови серийни номера, VIN номера и лога. За компаниите лазерното гравиране е идеално за защита на търговската им марка поради способността си да произвежда прецизни и чисти маркировки върху артикули с различни размери.  Лазерното маркиране е най-бързата технология за директно маркиране на части (DPM – Direct Part Marking), което я прави търсена опция, когато трябва да се спазват кратки цикли.

 

Лазерно маркиране срещу фалшификати в различни отрасли на индустрията

 

Става въпрос ли за фалшифициране, няма ограничения за това кои продукти могат да бъдат имитирани и коя промишленост е най-засегната. Независимо от индустрията, безопасността и качеството винаги остават основен приоритет за производителите.

 

Едно от многото предимства на използването на лазерно маркиране е, че може да се използва за безброй приложения в различни промишлени отрасли. Някои, които са изпитали предимствата на лазерното гравиране като мярка срещу фалшифицирането, са в производство на автомобили и медицински инструменти:

 

 

Проследимост на автомобили

В автомобилната промишленост лазерното маркиране може да бъде жизненоважна стъпка за осигуряване на качествена защита на търговската марка. Едно от най-важните неща в тази индустрия е възможността за проследяване на автомобилната част през целият жизнен цикъл.

Лазерното маркиране се използва за трайно идентифициране на различни автомобилни части като задвижвания, компоненти на двигателя, филтри, батерии за електромобили, спирачки, компоненти на окачването, структури на седалките и може да помогне за повишаване на безопасността и надеждността и да ви помогне да защитите бизнеса си от фалшифициране с маркиране на QR code или Data Matrix .

Медицински инструменти и екипировка

Защитата на търговската марка и борбата с фалшифицирането в медицинската индустрия са изключително важни, особено за хирургическите и стоматологични инструменти . РЕШЕНИЕ (EC) 2020/437 от 24 март 2020 г година относно хармонизираните стандарти за медицински изделия, изготвени в подкрепа на Директива 93/42/ЕИО на Съвета изисква определени медицински устройства и опаковки да бъдат гравирани с уникален баркод, наричан уникална идентификация на устройството (UDI/ Unique Device Identification) . Предназначението на системата UDI е да създаде глобална хармонизирана рамка за идентификация на медицинските изделия, чрез което да се повиши качеството на здравните грижи, безопасността на пациентите и ефикасността на бизнес процесите.

GS1 е определена да бъде издаваща агенция на UDI номера. В основата на уникалната идентификация на изделията по стандарт GS1 е заложен GTIN (GS1 Глобален номер на търговска единица). Всяко медицинско изделие трябва да има етикет, върху който да бъде отпечатан уникален идентификационен номер UDI (GTIN), кодиран в баркод.

Този код гарантира, че медицинските изделия, могат да бъдат правилно проследени и идентифицирани. Някои устройства, които са маркирани с UDI, включват скалпели, ножици, скоби, игли и др.

Нашите системи за лазерно гравиране осигуряват изключително издръжливи знаци, способни да издържат на множество цикли на почистване и стерилизации.

Много отрасли в промишленоста използват лазерното маркиране като мярка срещу фалшифицирането. Между тях са :