Top
Решавате да закупите нова технология за маркиране, като една от опциите е микроточково маркиране.
Познавате ли добре тази технология или просто сравнявате конкурентни оферти?Как да разберете дали изобщо има смисъл да мислите за микроинсулт? Записахме 6-те най-обсъждани точки, които трябва да знаете, преди да започнете вашето пазарно проучване.

        1. Tip Life – Един милион удара или два милиона?

Върхът на микроточковата машина работи като миниатюрен чук. Той оставя след себе си видима следа в материала чрез контролирано движение по траекторията и силата, дадена от сгъстен въздух или електромагнит. Върхът избутва материала, който удря. Това създава малки вдлъбнатини (микроточки).Повтарящите се удари върху материала износват върха и след достигане на определена граница острият връх се превръща в кръгъл връх. Някои производители предоставят информация за живота на върха. Те обикновено посочват колко пъти върхът е бил ударен, докато се износи до точката, в която трябва да бъде сменен. Истината е, че износването на върха е характеристика, пряко пропорционална на други променливи като твърдостта на маркирания материал и настройката на силата на удара. Поради това е много трудно да се определи точният живот на върха за конкретно приложение и ние никога не уточняваме този параметър. 

Накрайниците за ADP микроточкови машини са изработени от волфрамов карбид. Те обикновено маркират материали като неръждаема стомана, черна стомана, месинг, алуминий, различни метални сплави и пластмаси, PVC и др. При определени условия могат да се маркират и закалени инструменти, но тогава е необходимо да се толерира бързото износване на върха.

         2. Пневматична или електрическа версия?

Важен въпрос. Както можете да си представите, освен доставката на сгъстен въздух, това е чисто академичен дебат.

Днес пневматичните системи могат да маркират от много фини и непрекъснати маркировки до видимо по-дълбоки следи на отделни точки. За ADP micropunches има пълно портфолио от съвети и методи за маркиране (вибрация, точка, непрекъснато,скрайб) за постигане на необходимото качество на маркиране.

„Ако ще използвате машината на едно място или в редица, няма смисъл да обмисляте електрическа версия. Цената на частите за електрическото задвижване на карбидния накрайник е с порядък по-висока, отколкото за пневматичната версия.“: казва Петко Нетов, техник.

Но ако искате да използвате преносима глава, тогава електричеството има своите причини. Няма връзка с подаването на въздух и манипулирането е по-лесно.

           3. Мога ли да брандирам логото?

Да! Софтуерът, който контролира ADP микроточките ви позволява да маркирате лога и други графики, подготвени в DXF формат. На екрана на контролния блок можете да видите графиките в предварителен преглед дори преди да ги маркирате.

Функцията Dry run стартира процеса на маркиране без въздух/захранване и ще видите на екрана как върхът се движи и маркира отделни точки. Тази функция ви позволява да настроите движението на върха, така че да маркира в необходимата траектория. На практика това може да се дължи на повърхностни неравности, за да се избегне сблъсък с детайла или за да се предотврати прескачането на върха от едно място на друго и маркирането възможно най-ефективно. 

         4. Какви кодове могат да бъдат маркирани с микроперфоратор?

От основните кодове на сериен номер, час, дата и смяна е възможно да се използват други променливи и да се задават такива данни, от които SW създава уникален буквено-цифров низ.

Може също да се конвертира в един от 2D кодовете: Data Matrix или QR код.

Четенето на кодовете след това позволява естествения контраст, създаден между светлите зони, където пада светлината, и тъмните зони, които образуват сенките.

1D баркодовете не могат да бъдат маркирани с микроточкова машина. Тези кодове работят с дебелината на линията, а това не може да стане технологично на микроудар.

                   

         5. Контролен софтуер и комуникация

Софтуерът в контролния блок AC500 е изграден на Linux. Още в основната версия на SW ще намерите по-голямата част от най-използваните функции. Няколко специални функции могат да бъдат получени срещу допълнително заплащане в така наречения магазин AC500. Софтуерът вече е локализиран на 40 езика, включително български.

По подразбиране комуникацията се осигурява от I/O връзка, която свързва контролния блок с вътрешната система на потребителя.

Друга възможност за комуникация е RS232 или TCP/IP. На ниво мрежова комуникация работи Profinet/Profibus връзката, а данните от фирмената мрежа могат да се изтеглят чрез Ethernet/IP връзката.

         6. Шум

Най-голям шум се получава, когато върхът се удари в материала и зависи много от формата на маркираната част. В случай на маркиране на плътен стоманен куб, нивото на шума е около 55dB.При маркиране на куха стоманена тръба, дори при същите настройки, нивото на шума ще надхвърли стойности над 100dB.

Намаляването на шума може да се извърши чрез правилно подлагане на маркирания материал. Следователно шумът се определя от резонанса на частите. В случай, че се изисква ниска маркировка дори и за споменатата тръба, препоръчваме маркировка чрез скрайб(провлачване). При този метод върхът се забива в материала и чрез плъзгане по повърхността на материала се създава незаличима следа. Благодарение на факта, че върхът не вибрира, няма трептене на детайла и излишен шум.

 

 

 

 

Свържете се с нас

инж. Борис Гуглев