Top

Постоянно маркиране на част от продуктите, използвани в здравеопазването в продължение на много години.  С повишаване на нивото на качество на медицинската помощ нарастват и изискванията за качеството на средствата и оборудването.

Независимо дали става въпрос за маркировка, отнасяща се до самия продукт (име, код, параметри), информация за времето или маркировка с лого, тя трябва да трае върху продукта през целия живот на артикула.
От практическа гледна точка има напълно релевантно изискване за маркиране, което трябва да бъде незаличимо и трябва да издържа на различни влияния, включително стерилизация. В допълнение към прагматичната гледна точка маркирането е важно и от гледна точка на законодателството. 

През 2017 г. нарастващата тенденция на изискванията за проследимост и осигуряване на качеството на доставките на медицински консумативи доведе до специфичен регламент, издаден от Европейския съюз. Следователно Регламентът за медицинските изделия, който въвеждастандартизирани процедури и методологии за маркиране в рамките на така нареченатасистема UDI (от английски), също ще влезе в сила в България от 2021 г. (първоначалната дата на влизане в сила беше определена за 2020 г., но отложена до една година поради  пандемията). Уникална идентификация на медицински изделия).

Илюстративен пример за UDI маркировка

Пример за UDI маркировка

Системата UDI е друг елемент, който допринася за повишаване на безопасността на здравеопазването и по този начин подпомага защитата на пациентите.

Подробно обяснение на UDI и неговите изисквания може да се намери в този документ.
На практика UDI приема формата на кодирана маркировка, така наречения стандарт GS1.

Това може да бъде 2D code GS1, Датаматрикс или линеен баркод GS1-128.

От 2020 г. си сътрудничим с организацията за стандартизация с нестопанска цел GS1 България, която е единственото сертифицирано място за регистрация в системата GS1 в България и представлява местното представителство на глобалната организация GS1. В продължение на 45 години GS1 разработва и управлява стандарти за автоматично идентифициране, събиране и споделяне на данни в глобалните вериги за доставки на дребно и здравеопазване.

Лазерният източник YVO4 с мощност от 10W до 30W

дава възможност за безконтактна и директна технология за идентификация върху всички метални материали и широка гама от пластмаси. Маркировката не уврежда повърхностния слой, така че продуктът запазва първоначалните си свойства. Маркировката е нематериална, незаличима и устойчива на процедури за дезинфекция и стерилизация. Лазерът може да бъде доставен като отделно работно място и в сътрудничество с други субекти е възможно да препоръчаме подходящо устройство за четене, камера, елементи за автоматизация или комплексна информационна система на производителя.

Етикетиране на лекарства

Всяка опаковка лекарства без рецепта трябва да бъде маркирана със срок на годност.

Директно върху опаковката (кутията), а също и върху блистерите. Едно просто и ефективно решение е да се маркира релефно датата директно в материала. Можем да доставим автоматична номерираща глава, която отбелязва датата с отпечатък върху кашон или блистер. Височината на символите е до 5 мм и форматът е всеки DD-MM-YYYY, MM / YY и други варианти. Машините за щамповане се характеризират с висока ефективност, възможност за внедряване в производствената линия и автоматично маркиране на датата.

Маркиране на лекарства

Ударна маркировка на кутии за лекарства и блистери

Маркировка на кутии и блистери

Обувки, инструменти и др

Медицинските обувки са изработени от естествени материали.

Най-използваните са различни видове кожа. Производителите на обувки за маркиране върху кожа използват най-често горещото щамповане.

Типично изискване е да маркирате логото върху кожата при температура до 250 ° C.

Персонализирани щанци са част от доставеното решение.

Ние ще препоръчаме или предоставим на клиентите подходящ фундамент за основаване на частта.  Машините са оборудвани с безопасно управление с две ръце.

Горещо маркиране на кожа

Горещо маркиране върху кожа

 

Свържете се с нас

инж. Борис Гуглев