Top

Системата за микроточково маркиране не е просто осцилиращ връх, който пробива отделни точки в материала. За да създадете текст, номер или лого от точките, е необходим контролен блок с програма, благодарение на която получената маркировка ще бъде точно това, от което се нуждаете.

Устройството, което контролира нашите микроточкови и скрайб глави, всъщност е малък индустриален компютър. Приложната програма е създадена от водещите програмисти на екипа на Automator Marking Systems, като основната й концепция е базирана на системата LINUX и дългогодишни практически познания.

Операторът въвежда команди чрез сензорния екран или чрез свързване на устройството към друга система за управление.

Програмата на контролния блок включва редица функции, от основни до тези, които правят ADP микроточковите системи професионален инструмент за високи изисквания.

Кои са най-добрите характеристики за автоматизиране на машина за микрощанцоване?

Подбирам няколко от най-интересните и най-оценени функции от нашите клиенти.

 

Индустриална маркировка и автоматизация

Индустриална маркировка и автоматизация

                                              1. Profinet и SAP комуникация

Експертите са съгласни, че Profinet комуникацията е новият стандарт в автоматизацията. Имате ли нужда от по-бърз начин за комуникация от TCP/IP? Предимството на протокола Profinet е и по-големият капацитет на данни и по-надеждното предаване.

По този начин вие ще изпращате не само данни за запис, но и данни и сигнали за управление на машината (дейности на главата/върха).

Комуникацията със системата SAP чрез протокола OPC UA също е специфичен интерфейс.

                               2. Възможност за управление на до три изхода

Във връзка с микроточковото маркиране, ние често решаваме с клиентите затягането на детайла, осигурявайки правилното поставяне на детайла и отстраняването на маркирания материал. Тези външни устройства трябва да се контролират, но в нашия случай не е нужно да решавате този факт чрез закупуване на друг PLC.

Контролният блок AC500 вече съдържа възможност за управление на до 3 изхода. Това отваря интегрирана възможност за решаване на управлението на скоби за фиксиране на маркирани части и други допълнителни механизми.

По този начин клиентът не трябва да закупува допълнително оборудване (PLC) и също така намалява риска от евентуални дефекти.

                              3. Зареждане на данни от CSV файл

Клиентът маркира стотици малки алуминиеви етикети с три реда постоянно променящ се текст (цифри).Вместо служител, който обикновено въвежда данни във всеки проект ръчно, те използват тази функция.

Операторът не трябва да се притеснява за коректността на записаните данни, тъй като този процес се извършва автоматично от .csv таблицата.Това ще спести време и капацитет на служителите и ще намали вероятността от неправилно маркиране

 Точково маркиране

Dot pin marking

4. Зареждане на писмени данни от външен четец

Идеален начин за избягване на грешки в маркиран текст. Когато част идва от друга секция с отпечатано ръководство за баркод, просто свържете четеца към контролния блок. Операторът чете кода от ръководството и информацията се прехвърля в текстовото поле. Можете също така да изберете как ще се обработват прочетените данни. Например:

Изберете само част от прочетените данни за маркиране.

Определете кои данни ще бъдат записани в избраните полета.

Отворете конкретна програма (проект) за маркиране.

Това ще предотврати грешки при пренаписване на данни и ще спести време, изразходвано за ръчно въвеждане на данни.Пример за такова разгръщане е операция, при която част напуска цеха за заваряване с водач, операторът чете кода от ръководството, машината маркира детайла и го изпраща в цеха за боядисване.

                                                                              5. Функция „Тест“

Когато сте автоматизирали процеса, може да загубите ориентация или да трябва да проверите функционалността и настройките на отделните нива на управление.С тази функция можете да показвате всички активни входове/изходи на дисплея на модула AC500, да тествате работната повърхност и да проверявате данните, изпратени към модула чрез интерфейса RS232.Можете бързо да разберете дали всички крайни изключватели работят и можете също да проверите връзката на отделните компоненти. Това е толкова умен малък администратор, благодарение на който веднага имате преглед къде и какво се случва.Можете да използвате тази функция за диагностика на функционалността на периферни устройства – крайни изключватели и др.

                                                                         6. Multipoint marking – Многоточкова маркировка

Имате нужда от наистина дълбоко маркиране, но маркирането на целия проект два пъти подред отнема много време. Когато върхът удари една и съща точка многократно, петното в материала се задълбочава. Поради факта, че повторението става без преместване на върха в координатите, времето за маркиране не се увеличава значително. Можете да изберете броя на повторните удари и по този начин да постигнете необходимата дълбочина на маркиране.

                                7.  Маркиране на .dxf формат

Зареждането на .dxf файлове също е стандартна функция.Подходящ е за маркиране на графики и лога, които са изготвени в графична програма. Не е необходимо допълнително преобразуване в конкретни формати.

Просто свързвате USB ключ към устройството, отваряте проекта и незабавно виждате вашите графики на дисплея.

                                                                                8.  Допълнителни оси

   За маркиране на големи или кръгли части е възможно машината да се оборудва с допълнителна ос, която ще ви позволи да увеличите просвета или да завъртите частта около оста си. Това е често срещана функция, която не трябва да се активира. Необходимо е само да закупите необходимия хардуер.

 Ние рутинно инсталираме микроточкови системи, оборудвани с оси:

              вертикална ос Z (моторизираната версия се заплаща допълнително)

             Theta os (ос на въртене за завъртане на детайла).

       Програмата, която управлява нашите маркиращи глави за микроудар и скрайб, разполага с много други функции, които правят процеса на маркиране по-лесен и по-ефективен. 

       По-голямата част от тях вече са налични в стандартно доставяния SW, без допълнителни такси. 

        След това в контролера е възможно да активирате платени надстандартни функции в AC500 Store.

 

 

Свържете се с нас

инж. Борис Гуглев